Artikel in de PZC

Cosplayers vechten nog steeds tegen taboe: ‘Niet extravagant maar elegant’

Cosplay-Zeeland-Middelandse-Zeetuin-Wim-Uilenbroek-2
Samantha wordt op de foto gezet in de Middellandse Zeetuin in Buttinge. © Lex De Meester

BUTTINGE – Ze zijn bijzonder creatief. Maken de extravagante kleding vaak zelf. Gaan tot in de perfectie op in het personage dat ze naspelen. En laten zich graag zo fotograferen. Toch praten ze er niet snel over met onbekenden of collega’s. ,,Er rust nog steeds een taboe op cosplay.”

Maurits Sep 

Cosplay is de afkorting voor costume play, en dat is – volgens wikipedia – ‘een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden’. Een rollenspel maar niet op een podium. En zeker niet zomaar op straat.

,,Het spreekt vooral een bepaalde doelgroep aan van gamers en liefhebbers van fantasy en science fiction. Binnen die bubbel voelt het veilig. Maar als ik zo op straat zou lopen, zouden mensen me raar aankijken”, vertelt Samantha (29) uit Goes. Ze wil daarom ook maar alleen haar voornaam noemen. Niet dat ze zich schaamt voor haar hobby, die ze al tien jaar beoefent, maar ‘ik zoek het ook niet op dat iedereen dit van me weet’.

Superman

,,O zeker, er rust een taboe op”, beaamt Michael Roovers uit Etten-Leur. ,,Als ik erover vertel, krijg ik de reactie: ‘O dat had nou helemaal niet van jou verwacht.’ Slechts een paar collega’s weten ervan. Ik heb een managementfunctie. Het is niet handig als ik binnenkom en dat ze dan roepen: ‘Ah, daar is Superman.’ Dan is mijn draagvlak weg.”

Tegelijkertijd staat Roovers binnen de cosplay-wereld bekend als de tiende Dr Who. Hij raakte erin verzeild via zijn vrouw Rowena, die zijn eerste pak maakte. Inmiddels verschuift zijn belangstelling van het verkleden naar het fotograferen van andere cosplayers.

Modekunst

Zondag was hij met nog vijf fotografen en zes cosplayers in de Middellandse Zeetuin in Buttinge. Eindelijk konden ze een keer in Zeeland terecht, normaal moeten ze ver het land in. Jan Duivenvoorde en Silvana Cop van Cosplay Zeeland uit Wolphaartsdijk organiseren op 26 en 27 september een heel weekeinde in de Middellandse Zeetuin en dan mag er ook publiek bij. ,,We willen cosplay hier groter maken. In onze ogen is er niks extravagants aan, het is juist bijzonder creatief en elegant. Het is modekunst.”

Die creativiteit tonen is ook wat Samantha drijft, een uitlaatklep naast haar werk in de kantoorartikelen. Ze speelt de ‘warrior of light’ in de online videogame Final Fantasy en probeert haar karakter ook live neer te zetten. ,,Van twee- naar driedimensionaal. Mezelf uitdagen om van iets fictiefs iets realistisch te maken.”

Mooi en elegant

Rose van Holstein (30) is al twaalf jaar bezig met cosplay en maakt haar kostuums helemaal zelf. ,,Ik vind het mooi en elegant. Daarom is het ook fijn als er mooie foto’s worden gemaakt.” En als Wolphaartsdijkse die laat zien aan andere mensen om uit te leggen wat cosplay is, ja, dan worden de reacties wel anders. ,,Dan groeit de waardering.”

Rose van Holstein uit Wolphaartsdijk - zij verbeeldt Y'shtola. © Lex De Meester

Het Cosplay-weekend in de Middellandse Zeetuin in Buttinge is op 26 en 27 september, van 10.00 tot 17.00 uur. Cosplayers en fotografen moeten zich aanmelden via Cosplay Zeeland; publiek is onaangekondigd welkom